Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото

...
Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото
Коментари Харесай

Кантарджиев: Грипът поваля за 2 часа

Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари, предвижда пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
" През първата седмица на януари имаме 119 случая на 10 хиляди население, т.е. на 100 души сега боледува 1 ", уточни Кантарджиев. И изясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12.
Професорът очаква гладко увеличение на случаите. Тази година доминиращият тип е А, който се лекува доста по-лесно с потвърдените антивирусни препарати.
Характерно за тазгодишния грип е, че поваля за 2 часа. " Човек няма сили да се вдигне от дивана. Симптомите са нараснала температура, болки в гърлото, суха, мъчителна, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите ", посочи професорът и предупреди, че грипът има доста къс инкубационен интервал.
По думите му сега са доста и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които предизвикват кашлица, хрема и болки в гърлото.
COVID-19 пък към този момент протича тежко в редки случаи, разяснява още проф. Кантарджиев. По думите му вирусът няма да изчезне, само че последователно ще понижава. Специалистът предвижда, че през март - април още веднъж ще има нарастване в броя на инфектираните.
Кантарджиев означи значимостта на филтъра на входа в детските градини. В момента най-вече боледуват децата до 4-годишна възраст, уточни професорът.
По думите му в последния месец има два пъти по-малко случаи на варицела спрямо декември 2022 година Той предложи децата да бъдат имунизирани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР